MARMØLAADY PRO TATÍNKY

KDOPAK BY SE CHILLI BÁL

Určitě jste zaregistrovali, že naše Rodiná manufaktura vyrábí i speciální a naprosto originální edici vytuněných dipů, které dostaly název MARMØLAADY PRO TATÍNKY. Jak již sám název napovídá, nebudou to ledajaké laciné dipy, kterých je v každém supermarketu dvanáct do tuctu. Představujeme něco, co se jinde nekoupí. Něco opět podle vlastní receptury, s vlastnoručně vypěstovaným a vymazleným chilli, něco, co má moderní název i vzhled a hlavně - něco, co je absolutně návyková záležitost! 

Marmolaady baner

MARMØLAADY PRO TATÍNKY nejsou o nějaké stupidní pálivosti. Nejsou něco, po podle zavedeného klišé pálí dvakrát. Tyto dipy jsou především o dokonalé chuti, která si strávníka omotá kolem prstu a už nepustí. Zde je modelový případ: "Dej mi s tím pokoj. Víš, že nemám rád pálivé. Ne, fakt nechci zkusit ani trochu... Pěstuju si za oknem feferonky a to mi úplně stačí, mám představu, o čem to je... No dobře, tak ale jen malinko. Jak se to jí? Tady s tím kouskem sýra? Aha... Ty vole! No ale to je dobré! Proč jsi mi neřekl, že je to tak dobré? A jak se to teplo uvnitř hezky rozprostře... Můžu si nabrat ještě trochu?"

Příběh našich MARMØLAAD PRO TATÍNKY je samozřejmě delší. Začal asi před pěti lety, když se jeden z našich kolegů zbláznil do chilli a nikomu s tím nedal pokoj. Byl otravný jak veš a to doslova. Předloni už jsme díky tomu pěstovali v osmi velkých květnících a loni to byla doslova nadílka. Letos (2020) se díky chladnému jaru urodilo mnohem méně, ale i tak máme zásobu na celý rok.

A z jakého chilli že to vlastně máme? Především si udělejme malý edukační ponor. Papriky (lat. capsicum) obecně mají mnoho druhů. Capsicum anuum jsou naše klasické papriky, sladké i pálivé, ty běžné jednoleté. To jsou české sladké Bajky, španělské Kápie, nebo pálivější kozí rohy, či kulaté feferonky a také známé mexické Jalapeňos. Dokonce i tzv. Kayenský pepř zde patří a ten už to umí rozpálit docela hezky. Pak jsou papriky divoké, Capsicum frutescens, mezi něž patří oblíbené Zimbabwe bird nebo další africká odrůda s názvem Rawit. Co mají tyto všechny společného? Jen to, že chutnají zeleninově a více nebo méně pálí a to je asi tak vše. Jsou to takové "fádní" papriky. A pak je zde vrchol všech vrcholů - Capsicum chinenses. Pěstují se obtížněji, vyžadují každodenní péči, zrají déle, ale pak ty výsledky! Zde patří legendární mexické Habaneros, indické Jolokie, karibské Morugy nebo americké Caroliny. Co mají společného? Kromě základního enormního palu také úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni, o jaké si u jiných druhů paprik můžeme nechat jen zdát. My jsme po mnoha testech, litrech prolitých slz a bezpočtu vypotřebovaných papírových kapesníčků pro naše MARMØLAADY PRO TATÍNKY vylučovací metodou vybrali dvě finální odrůdy: Fatalii Yellow a Trinidad Moruga Scorpion.

Fatalii Yellow je původem z Jihoafrické republiky a zašpičatělým tvarem připomíná výše zmíněné Jolokie. Mnozí pěstitelé ji považují za nestálou, ale my ji pěstujeme již pátým rokem a můžeme potvrdit, že i když ji necháváme vyrůstat a zrát hned vedle naprosto odlišných odrůd, je pořád stejná. Tvarově, chuťově i pálivě. Prostě naše Fatalii je odolná proti křížení, asi má nějakou silnější DNA nebo co. Říká se, že je o něco silnější, než Habanero, měla by mít nějakých 400.000 SHU, ale my si iluze neděláme. V našich zeměpisných šířkách může pal dosahovat cca 2/3 oproti pěstování v subtropickém prostředí. Fatalii Yellow je docela velký "křak", když mu dáte prostor. Má úžasný výnos a plody jsou příjemně voňavé, ne tak agresivně, jako některé druhy Habaneros. A chutná božsky, asi jako když olíznete meruňkovou žiletku. Jíst syrovou Fatalii už doporučujeme jen zkušeným chillencům. V dipu je pak prostě jedinečná, kulatá a zároveň výrazná. U nás Fatalii Yellow najdete v MARMØLAADÉ PRO TATÍNKY s dýní Hokkaido a portským vínem a potom v nejprodávanější verzi s hruškou máslovkou a karibským rumem.

Marmolaady baner_2

Trinidad Moruga Scorpion má původ na malém ostrůvku v Karibiku a jedná se o nejsilnější "přírodní" papriku. Tedy nevznikla křížením, jako třeba Carolina reaper nebo kontroverzní Dragons breath. I tak Moruga dosáhla laboratorní hodnoty přes 2.000.000 SHU. My si myslíme, že ta námi vypěstovaná může mít max. 1,3 M SHU, ale i tak je to mimořádný nářez. Za syrova je jedlá jen po podepsání reverzu a vyznačuje se tím, že prvních cca dvacet vteřin po pozření je docela mírná a nádherně exoticky ovocná. A pak pal nastupuje a nastupuje a nastupuje, jako by neměl mít žádný strop. Morugu si prostě musíte zamilovat, protože jak říkají mnozí další pěstitelé, s láskou ji pipláte od semínka a ona se vám odvděčí tím, že vás neskutečně zasáhne. Moruga je sama o sobě obrovský "křak", když jí dopřejete místo na kořeny i volný prostor nahoře. Dorůstá výšky dospělého člověka a podobně jako Fatalii má mimořádný výnos, loni jsme z jedné Morugy sklidili v průměru 80 plodů. My máme Morugu v MARMØLAADÉ PRO TATÍNKY s červenou řepou, šťavnatým jablkem a jablečnou pálenkou. Není ale třeba se nějak obávat. V podobě našeho dipu si Moruga zachovává svou nezaměnitelnou chuť i vůni, ale že by to s někým šlehlo o zem, to nikoli. 

POZOR! ZAJÍMAVOST! Kapsaicin, ona pálivá látka v chilli, dráždí receptory nervových zakončení. Jen dráždí. Tím způsobuje onen pal, který je jen subjektivní. Nejsou známy případy, že by někomu chilli "spálilo" žaludek nebo chuťové buňky na jazyku. Chilli prostě pálí, ale neubližuje. Ovšem někdy je ten subjektivní pocit tak mocný a intenzivní, že máte pocit hořícího napalmu na holé kůži...

V souvislosti s chilli se v poslední době vyrojilo několik článků na téma chilli a zdraví. Zde jeden citát ze serveru Novinky.cz:

"Nové závěry vědců se zařazují na listinu pozitivních dopadů chilli na lidské tělo. Příznivé působení pálivých papriček, zvláště jejich aktivní složky kapsaicinu, je mnohačetné a zdokumentované. Stimulují produkci hnědého tuku, který urychluje metabolismus, a tím tělo spotřebuje více kalorií. Dále zvyšuje hladinu „hodného” HDL cholesterolu nebo snižuje triglyceridy a C-reaktivní protein, tedy brání před záněty. Pálivá červená paprička má rovněž antibakteriální a antioxidační účinky, které mohou pozitivně ovlivnit střevní flóru..."

Tolik drobný vhled do našeho světa chilli, jediné zeleniny na světě, která budí opravdu silné emoce. Však také chilli je bráno jako vyloženě sociální potravina. Nejvíc si ho užijete ve skupině dobrých přátel nebo i na rodinné sešlosti. Mimochodem, my jsme si interně zařadili naše chilli jako vynikající antivirový pokrm.  Při výrobě jsme začali používat respirátory ještě dlouho před tím, než byly legislativně povinné :-). Takže jak vidíte, MARMØLAADY PRO TATÍNKY vyrábíme  s pochopitelným mohutným zápalem. A teď je to na vás. Propadnete tomu kouzlu s námi? Jestli jste odolný tatínek, ostrá babička nebo odvážný student, na tom nezáleží. Naše MARMØLAADY jsou selektivní jen v názvu, ale ve skutečnosti přinášejí pozitivní vjemy všem požitkářům a gourmetům z řad mužů, žen a ostatním z cca 49 druhů dalších pohlaví. Tak ať vám to pálí!

Samozřejmě budeme rádi, že nám zachováte důvěru i nadále, když se s námi podělíte o zkušenosti a třeba nám dáte like a nebo začnete sledovat náš kanál na IG

Spoustu pozitivních a vytříbených gastrozážitků nejen s našimi MARMØLAADAMI PRO TATÍNKY Vám přeje celá kreativně nadšená banda z Rodinné manufaktury v Havířově! 

facebook          tel:+420 777 071 082, na Vaše e-maily rovněž reagujeme promptně